The Witch

trochę wiedzy dla dociekiwych

Impulsem do stworzenia kosmetyków The Witch była ciekawość.

Efektem są naturalne, skuteczne kosmetyki.

Kosmetyki The Witch są przygotowane z szacunkiem dla środowiska.
Czerpiemy inspiracje z natury i nowoczesnej technologii.

Trochę wiedzy o:

Kosmetyki The Witch są przygotowane z szacunkiem dla środowiska.
Czerpiemy inspiracje z natury i nowoczesnej trchnologii.

Trochę wiedzy o:

Liofilizacja

suszenie sublimacyjne

Jest to proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego.

Proces liofilizacji składa się z trzech etapów:

  1. Zamrażania. Zamrażanie prowadzi się najczęściej w temp. -40 stopni.
    Temu procesowi zawdzięczamy zachowanie składników odżywczych w liofilizowanych produktach. Podczas mrożenia zatrzymane są m.in. procesy gnilne oraz fermentacyjne.
  2. Poprzez obniżenie ciśnienia w komorze liofilizacyjnej zachodzi odparowanie lodu.
  3. Dosuszanie produktu w temperaturze pokojowej pod zmniejszonym ciśnieniem.

Na drodze suszenia sublimacyjnego zawartość wody w produkcie końcowym waha się od 1-4% , co skutkuje znacznym przedłużeniem trwałości mikrobiologicznej i biochemicznej produktu oraz obniżeniem jego masy. Proces ten pozwala na zachowanie walorów smakowych. A co najważniejsze w produkcie pozostają zachowane niemal wszystkie wartości odżywcze, jak również witaminy i substancje biologicznie aktywne.

zobacz więcej

Na drodze suszenia sublimacyjnego zawartość wody w produkcie końcowym waha się od 1-4% , co skutkuje znacznym przedłużeniem trwałości mikrobiologicznej i biochemicznej produktu oraz obniżeniem jego masy. Proces ten pozwala na zachowanie walorów smakowych. A co najważniejsze w produkcie pozostają zachowane niemal wszystkie wartości odżywcze, jak również witaminy i substancje biologicznie aktywne.

Suszenie sublimacyjne było znane od dawna. W 1890 roku Richard Altmann opracował metodę zamrażania suchych tkanek. Momentem zwrotnym był okres II wojny światowej kiedy opracowano technikę komercyjną liofilizacji osacza krwi oraz penicyliny. Pozwoliło to zachować stabilność chemiczną oraz żywotność surowicy oraz penicyliny bez transportu chłodniczego. W latach pięćdziesiątych – sześćdziesiątych XX wieku liofilizacja zaczęła być postrzegana jako wielofunkcyjne narzędzie stosowane zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i przetwórstwie żywności. Liofilizowana żywność w USA  stała się głównym składnikiem racji żywnościowych dla astronautów i wojskowych już w latach 50-tych XX wieku. W XXI wieku żywność taka jest produkowana komercyjnie i wykorzystywana przez wyczynowych sportowców , np. podróżników, wspinaczy wysokogórskich, żeglarzy.

Suszenie sublimacyjne pozwala na uzyskanie stabilnych produktów o wysokiej jakości, stąd szerokie wykorzystanie liofilizacji. Obszar jej zastosowań sięga od stosunkowo prostej żywności, którą można konserwować, poprzez złożone produkty biotechnologiczne lub farmaceutyczne, po namnażające się bakterie i grzyby. Liofilizacja znalazła również zastosowanie przy produkcji preparatów kosmetycznych.

Liofilizacja

suszenie sublimacyjne

Jest to proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego.

Proces liofilizacji składa się z trzech etapów:

  1. Zamrażania. Zamrażanie prowadzi się najczęściej w temp. -40 stopni.
    Temu procesowi zawdzięczamy zachowanie składników odżywczych w liofilizowanych produktach. Podczas mrożenia zatrzymane są m.in. procesy gnilne oraz fermentacyjne.
  2. Poprzez obniżenie ciśnienia w komorze liofilizacyjnej zachodzi odparowanie lodu.
  3. Dosuszanie produktu w temperaturze pokojowej pod zmniejszonym ciśnieniem.

Na drodze suszenia sublimacyjnego zawartość wody w produkcie końcowym waha się od 1-4% , co skutkuje znacznym przedłużeniem trwałości mikrobiologicznej i biochemicznej produktu oraz obniżeniem jego masy. Proces ten pozwala na zachowanie walorów smakowych. A co najważniejsze w produkcie pozostają zachowane niemal wszystkie wartości odżywcze, jak również witaminy i substancje biologicznie aktywne.

zobacz więcej

Na drodze suszenia sublimacyjnego zawartość wody w produkcie końcowym waha się od 1-4% , co skutkuje znacznym przedłużeniem trwałości mikrobiologicznej i biochemicznej produktu oraz obniżeniem jego masy. Proces ten pozwala na zachowanie walorów smakowych. A co najważniejsze w produkcie pozostają zachowane niemal wszystkie wartości odżywcze, jak również witaminy i substancje biologicznie aktywne.

Suszenie sublimacyjne było znane od dawna. W 1890 roku Richard Altmann opracował metodę zamrażania suchych tkanek. Momentem zwrotnym był okres II wojny światowej kiedy opracowano technikę komercyjną liofilizacji osacza krwi oraz penicyliny. Pozwoliło to zachować stabilność chemiczną oraz żywotność surowicy oraz penicyliny bez transportu chłodniczego. W latach pięćdziesiątych – sześćdziesiątych XX wieku liofilizacja zaczęła być postrzegana jako wielofunkcyjne narzędzie stosowane zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i przetwórstwie żywności. Liofilizowana żywność w USA  stała się głównym składnikiem racji żywnościowych dla astronautów i wojskowych już w latach 50-tych XX wieku. W XXI wieku żywność taka jest produkowana komercyjnie i wykorzystywana przez wyczynowych sportowców , np. podróżników, wspinaczy wysokogórskich, żeglarzy.

Suszenie sublimacyjne pozwala na uzyskanie stabilnych produktów o wysokiej jakości, stąd szerokie wykorzystanie liofilizacji. Obszar jej zastosowań sięga od stosunkowo prostej żywności, którą można konserwować, poprzez złożone produkty biotechnologiczne lub farmaceutyczne, po namnażające się bakterie i grzyby. Liofilizacja znalazła również zastosowanie przy produkcji preparatów kosmetycznych.

jabłko

Jabłko – owoc do zdań specjalnych. Znane jako symbol zdrowia, życia, długowieczności i nieśmiertelności. Od wieków urzekało swym wyrazistym smakiem i kunsztowną formą. W mitologii znane jako „jabłko niezgody” przyznane przez Parysa najpiękniejszej bogini Afrodycie.

Jabłko, ten popularny owoc to przede wszystkim magazyn dla kwasów AHA (Alfa Hydroxy Acidis).  Kwasy AHA znane są z właściwości przeciwzmarszczkowych, wybielających a także regenerujących. Jabłko zawiera wiele cennych pierwiastków: wapnia, żelaza, fosforu, potasu a także witamin A, B1, B2, B6, C,E, K, PP oraz pektyn. Badania dowodzą, że pektyny posiadają właściwości nawilżające. Witamina C wraz z witaminą PP wykazuje właściwości uszczelniające i uelastyczniające ścianki włosowate naczyń krwionośnych.

jabłko

Jabłko – owoc do zdań specjalnych. Znane jako symbol zdrowia, życia, długowieczności i nieśmiertelności. Od wieków urzekało swym wyrazistym smakiem i kunsztowną formą. W mitologii znane jako „jabłko niezgody” przyznane przez Parysa najpiękniejszej bogini Afrodycie.

Jabłko, ten popularny owoc to przede wszystkim magazyn dla kwasów AHA (Alfa Hydroxy Acidis).  Kwasy AHA znane są z właściwości przeciwzmarszczkowych, wybielających a także regenerujących. Jabłko zawiera wiele cennych pierwiastków: wapnia, żelaza, fosforu, potasu a także witamin A, B1, B2, B6, C,E, K, PP oraz pektyn. Badania dowodzą, że pektyny posiadają właściwości nawilżające. Witamina C wraz z witaminą PP wykazuje właściwości uszczelniające i uelastyczniające ścianki włosowate naczyń krwionośnych.

truskawka

Truskawka należy do najbardziej cenionych owoców świata. Pochodzi z Francji, a dokładnie z królewskich ogrodów – Wersalu. Powstała dzięki łakomstwu jednego z francuskich królów. Król Ludwik XIV uwielbiał poziomki. Kierowany łakomstwem na te słodkie owoce zlecił zwiększenie plonów. I tak w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek powstały truskawki. Truskawka do dziś zachwyca doskonałym soczystym smakiem i owocowym sensualnym zapachem.

Truskawka jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera witaminy A,C,E – silnych antyoksydantów i witamin z grupy B wpływających na gospodarkę wodno lipidową skóry. Witaminy te, mają duże znaczenie dla zachowania młodego wyglądu skóry. Zawiera też potas i sód, które poprawiają nawilżenie skóry, żelazo poprawiające jej koloryt, wapń, fosfor wspomagające regenerację komórkową i magnez, który opóźnia procesy starzenia.

truskawka

Truskawka należy do najbardziej cenionych owoców świata. Pochodzi z Francji, a dokładnie z królewskich ogrodów – Wersalu. Powstała dzięki łakomstwu jednego z francuskich królów. Król Ludwik XIV uwielbiał poziomki. Kierowany łakomstwem na te słodkie owoce zlecił zwiększenie plonów. I tak w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek powstały truskawki. Truskawka do dziś zachwyca doskonałym soczystym smakiem i owocowym sensualnym zapachem.

Truskawka jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera witaminy A,C,E – silnych antyoksydantów i witamin z grupy B wpływających na gospodarkę wodno lipidową skóry. Witaminy te, mają duże znaczenie dla zachowania młodego wyglądu skóry. Zawiera też potas i sód, które poprawiają nawilżenie skóry, żelazo poprawiające jej koloryt, wapń, fosfor wspomagające regenerację komórkową i magnez, który opóźnia procesy starzenia.

gruszka

Kształt gruszki nasuwa na myśl kontur kobiecej sylwetki. Jest symbolem długowieczności i zmysłowości, oznacza również tęsknotę do zjednoczenia czy brak porozumienia. Stąd wywodzi się jej ekstrawagancja i wysublimowany charakter.

Gruszka posiada właściwości nawilżające i rewitalizujące. Dlatego też kosmetyki zawierające naturalny ekstrakt gruszkowy to znakomite antidotum dla suchej i zmęczonej skóry. Za sprawą m.in. kwasów owocowych zawartych w gruszce skóra zostaje oczyszczona z nadmiaru sebum, zanieczyszczeń i martwych komórek warstwy rogowej. W efekcie staje się gładka, odświeżona i promienna. Ekstrakty z gruszki działają kojąco na podrażnioną i wrażliwą skórę a dzięki zawartości witamin A i E poprawiają jędrność i elastyczność skóry.  Gruszka jest bogata nie tylko w witaminy, ale również w sole mineralne, m.in. fosfor, wapń, magnez, sód, chlor, cynk.

gruszka

Kształt gruszki nasuwa na myśl kontur kobiecej sylwetki. Jest symbolem długowieczności i zmysłowości, oznacza również tęsknotę do zjednoczenia czy brak porozumienia. Stąd wywodzi się jej ekstrawagancja i wysublimowany charakter.

Gruszka posiada właściwości nawilżające i rewitalizujące. Dlatego też kosmetyki zawierające naturalny ekstrakt gruszkowy to znakomite antidotum dla suchej i zmęczonej skóry. Za sprawą m.in. kwasów owocowych zawartych w gruszce skóra zostaje oczyszczona z nadmiaru sebum, zanieczyszczeń i martwych komórek warstwy rogowej. W efekcie staje się gładka, odświeżona i promienna. Ekstrakty z gruszki działają kojąco na podrażnioną i wrażliwą skórę a dzięki zawartości witamin A i E poprawiają jędrność i elastyczność skóry.  Gruszka jest bogata nie tylko w witaminy, ale również w sole mineralne, m.in. fosfor, wapń, magnez, sód, chlor, cynk.

ananas

Ananas owoc rodem z Brazylii. Legenda głosi, że Krzysztof Kolumb został powitany przez tubylców Gwadelupy właśnie tym królem owoców, czyli ananasem. Podróżnik był zdumiony smakiem owocu i przywiózł na Stary Kontynent kilka okazów. Nazwano go „la piña”, co oznacza po prostu szyszkę. Słowo ananas pochodzi od indiańskiego słowa nanas, (oznaczającego “owoc doskonały“). W krajach anglosaskich utrwaliła się określenie „pineapple”, czyli sosnowe jabłko.

Ananas bogaty jest w przeciwutleniacze i zawiera liczne korzystne dla skóry związki, w tym witaminę C. Zawiera enzym bromelainę, która posiada właściwości gojące dla skóry oraz delikatne proteolityczne.

ananas

Ananas owoc rodem z Brazylii. Legenda głosi, że Krzysztof Kolumb został powitany przez tubylców Gwadelupy właśnie tym królem owoców, czyli ananasem. Podróżnik był zdumiony smakiem owocu i przywiózł na Stary Kontynent kilka okazów. Nazwano go „la piña”, co oznacza po prostu szyszkę. Słowo ananas pochodzi od indiańskiego słowa nanas, (oznaczającego “owoc doskonały“). W krajach anglosaskich utrwaliła się określenie „pineapple”, czyli sosnowe jabłko.

Ananas bogaty jest w przeciwutleniacze i zawiera liczne korzystne dla skóry związki, w tym witaminę C. Zawiera enzym bromelainę, która posiada właściwości gojące dla skóry oraz delikatne proteolityczne.

banan

Banan wywodzi się ze słonecznych i egzotycznych terenów Indonezji. Na Sri Lance znana jest przypowieść o kuszeniu Adama przez Ewę właśnie tym tropikalnym rarytasem. Natomiast Karol Linneusz, ojciec biologicznej taksonomii, nazwał go „Musa paradisiaca” co dosłownie oznacza „rajski owoc”.

Banan zawiera antyoksydanty, witaminy A, B, C i E oraz potas, cynk, mangan czy żelazo. Silnie odżywia i nawilża skórę, nasyca ją składnikami odżywczymi niezbędnymi dla zachowania optymalnej jej kondycji. To co go wyróżnia, to duża zawartość białka.

banan

Banan wywodzi się ze słonecznych i egzotycznych terenów Indonezji. Na Sri Lance znana jest przypowieść o kuszeniu Adama przez Ewę właśnie tym tropikalnym rarytasem. Natomiast Karol Linneusz, ojciec biologicznej taksonomii, nazwał go „Musa paradisiaca” co dosłownie oznacza „rajski owoc”.

Banan zawiera antyoksydanty, witaminy A, B, C i E oraz potas, cynk, mangan czy żelazo. Silnie odżywia i nawilża skórę, nasyca ją składnikami odżywczymi niezbędnymi dla zachowania optymalnej jej kondycji. To co go wyróżnia, to duża zawartość białka.

malina

Malina – owoc o finezyjnym zapachu i wyrazistym kolorze. Według mitologii greckiej maliny na początku były białe. Starożytna legenda głosi, że swój amarantowy kolor zawdzięczają greckiej nimfie Idzie, która podczas zrywania owocu ukłuła się kolcem w palec, a kropla krwi spadająca na maliny zabarwiła je na czerwono.

Maliny bogate są w witaminy A, E i K, zawierają kwas elagowy, minerały takie jak potas, wapń i beta-karoten czy kwasy pochodzenia organicznego. Ekstrakt z malin działa łagodząco na skórę i ją odświeża. Dzięki obecności kwasu salicylowego wspomaga pielęgnację cery tłustej i trądzikowej. Maliny są również wypełnione niezbędnymi minerałami: żelazem, miedzią i magnezem, a także witaminami B i C. Są to naturalne substancje rozświetlające, które wygładzają i ujędrniają skórę oraz poprawiają funkcje ochronne.

malina

Malina – owoc o finezyjnym zapachu i wyrazistym kolorze. Według mitologii greckiej maliny na początku były białe. Starożytna legenda głosi, że swój amarantowy kolor zawdzięczają greckiej nimfie Idzie, która podczas zrywania owocu ukłuła się kolcem w palec, a kropla krwi spadająca na maliny zabarwiła je na czerwono.

Maliny bogate są w witaminy A, E i K, zawierają kwas elagowy, minerały takie jak potas, wapń i beta-karoten czy kwasy pochodzenia organicznego. Ekstrakt z malin działa łagodząco na skórę i ją odświeża. Dzięki obecności kwasu salicylowego wspomaga pielęgnację cery tłustej i trądzikowej. Maliny są również wypełnione niezbędnymi minerałami: żelazem, miedzią i magnezem, a także witaminami B i C. Są to naturalne substancje rozświetlające, które wygładzają i ujędrniają skórę oraz poprawiają funkcje ochronne.

papaja

Paja – owoc rodem ze słonecznej i egzotycznej Kuby określany jako „fruta bomba” czyli dosłownie „bombowy owoc”. Sam Krzysztof Kolumb nazwał papaje „owocem aniołów”. Jego karaibskie pochodzenie determinuje wyjątkowy charakter tego „anielskiego rarytasu”.

Badania dowodzą, że papaja odznacza się właściwościami złuszczającymi, a to przez obecności w papai enzymu proteolitycznego papainy. Drugą cenioną właściwością papai jest działanie przeciwstarzeniowe dzięki obecności przeciwutleniaczy takich jak witamina C, czy likopen.

papaja

Paja – owoc rodem ze słonecznej i egzotycznej Kuby określany jako „fruta bomba” czyli dosłownie „bombowy owoc”. Sam Krzysztof Kolumb nazwał papaje „owocem aniołów”. Jego karaibskie pochodzenie determinuje wyjątkowy charakter tego „anielskiego rarytasu”.

Badania dowodzą, że papaja odznacza się właściwościami złuszczającymi, a to przez obecności w papai enzymu proteolitycznego papainy. Drugą cenioną właściwością papai jest działanie przeciwstarzeniowe dzięki obecności przeciwutleniaczy takich jak witamina C, czy likopen.

kolagen

Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie człowieka, stanowi 30% wszystkich białek. Cząsteczka kolagenu zwana tropokolagenm, złożona jest z trzech nici lewoskrętnych, polipeptydowych helis, zwiniętych wzajemnie w prawoskrętną superhelisę. Skręcenie superhelisy w kierunku odwrotnym do skrętu pojedynczych nici zapobiega ich rozwijaniu. Według podobnej zasady produkowane są bardzo wytrzymałe liny, np. stalowe liny rozciągające mosty.

W produktach kosmetycznym najczęściej możemy spotkać się z:

Kolagen hydrolizowanym – powstaje w procesie enzymatycznej hydrolizy, który niszczy naturalną architekturę łańcuchów aminokwasowych oraz je rozdrabnia.

Kolagen natywnym – zachowuje naturalną architekturę cząsteczki, a także strukturę supramolekularną, czyli jest w niezmienionej formie Jest to kolagen, który zachowuje swoje właściwości, np. wiązania wody.

zobacz więcej

Około 40% całego kolagenu organizmu znajduje się w skórze, gdzie stanowi blisko 70% masy wszystkich białek skóry. Większość zlokalizowana jest na poziomie skóry właściwej, gdzie znajdują się fibroblasty odpowiedzialne za jego syntezę i rozkład.

Kolagen odznacza się dużą wytrzymałością mechaniczną, fizyczną, chemiczną  i stanowi główny budulec tkanki łącznej. Na poziomie komórkowym może spajać ze sobą wszystkie elementy strukturalne. Pełni funkcję swego rodzaju „biologicznego kleju” (Termin kolagen pochodzi od greckiego słowa kolla, oznaczającego “klej”) Ważną cechą kolagenu jest też zdolność wiązania wody. Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu włókna białkowe skóry właściwej zachowują swoją strukturę i właściwości. Skóra jest wtedy napięta i sprężysta. Wysoka zawartość wody w naskórku i skórze właściwej jest kluczem do jej prawidłowego funkcjonowania, ponieważ większość reakcji biochemicznych zachodzi w środowisku wodnym. W przesuszonej skórze obserwuje się spadek metabolizmu, a w konsekwencji cały organ nie może prawidłowo odgrywać swojej roli.

W młodym i zdrowym organizmie kolagen podlega regularnej wymianie i systematycznej odbudowie. Już od 25 roku życia zaczyna się zmniejszać w organizmie poziom kolagenu. Po ukończeniu 40 roku życia proces ten zaczyna przyspieszać i utrata kolagenu wynosi od tego momentu około 1% rocznie. Po 60-70. r.ż. białko to przestaje być syntezowane przez organizm. Stan kolagenu wyznacza tym samym wiek biologiczny człowieka, co najłatwiej zaobserwować można na podstawie zmian wyglądu skóry. Spadek elastyczności skóry, zmarszczki oraz bruzdy, to wynik utraty kolagenu, który postępuje wraz z upływem czasu. Dodatkowo promieniowanie ultrafioletowe, wolne rodniki tlenowe i inne szkodliwe czynniki stymulują organizm ludzki do produkcji kolagenazy, enzymu degradującego kolagen.

Do tej pory opisano 29 typów kolagenu, które pomimo swojej budowy trójhelikalnej, różnią się strukturą przestrzenną oraz lokalizacją w organizmie. Świat nauki przede wszystkim interesuje się kolagenami typu fibrylarnego. W skład tej grupy wchodzą typy: I, II, III, V, XI, XXIV oraz XXVII, co stanowi około 90% wszystkich białek kolagenowych występujących w organizmach zwierzęcych. Skóra zbudowana jest przede wszystkim z kolagenu typu I i III, a ich agregacja nadaje elastyczność tkankom. U dorosłej osoby typ I stanowi 80-85% ogólnej ilości kolagenu występującego w skórze, natomiast typ III około 10-15%. Kolageny typu V i XI biorą udział w inicjacji fibrylogenezy kolagenu. Przy czym kolagen typu V występuje w skórze, kościach oraz rogówce, a kolagen typu XI zlokalizowany jest w chrząstce i w dyskach międzykręgowych. Kolagen typu V najczęściej występuje wraz z kolagenem typu I.

Kolagen ze względu na swoje właściwości znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz w suplementach diety. Ze względu na pochodzenie kolagen możemy podzielić na kolagen zwierzęcy oraz morski. Kolagen morski może być pozyskiwany z ryb lub ośmiornic, kałamarnic, czy też z meduz. W takim podziale kolagen będzie różnił się komplementarnością z kolagenem ludzkim, a także czystością samego surowca i końcowego produktu.

kolagen

Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie człowieka, stanowi 30% wszystkich białek. Cząsteczka kolagenu zwana tropokolagenm, złożona jest z trzech nici lewoskrętnych, polipeptydowych helis, zwiniętych wzajemnie w prawoskrętną superhelisę. Skręcenie superhelisy w kierunku odwrotnym do skrętu pojedynczych nici zapobiega ich rozwijaniu. Według podobnej zasady produkowane są bardzo wytrzymałe liny, np. stalowe liny rozciągające mosty.

W produktach kosmetycznym najczęściej możemy spotkać się z:

Kolagen hydrolizowanym – powstaje w procesie enzymatycznej hydrolizy, który niszczy naturalną architekturę łańcuchów aminokwasowych oraz je rozdrabnia.

Kolagen natywnym – zachowuje naturalną architekturę cząsteczki, a także strukturę supramolekularną, czyli jest w niezmienionej formie Jest to kolagen, który zachowuje swoje właściwości, np. wiązania wody.

zobacz więcej

Około 40% całego kolagenu organizmu znajduje się w skórze, gdzie stanowi blisko 70% masy wszystkich białek skóry. Większość zlokalizowana jest na poziomie skóry właściwej, gdzie znajdują się fibroblasty odpowiedzialne za jego syntezę i rozkład.

Kolagen odznacza się dużą wytrzymałością mechaniczną, fizyczną, chemiczną  i stanowi główny budulec tkanki łącznej. Na poziomie komórkowym może spajać ze sobą wszystkie elementy strukturalne. Pełni funkcję swego rodzaju „biologicznego kleju” (Termin kolagen pochodzi od greckiego słowa kolla, oznaczającego “klej”) Ważną cechą kolagenu jest też zdolność wiązania wody. Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu włókna białkowe skóry właściwej zachowują swoją strukturę i właściwości. Skóra jest wtedy napięta i sprężysta. Wysoka zawartość wody w naskórku i skórze właściwej jest kluczem do jej prawidłowego funkcjonowania, ponieważ większość reakcji biochemicznych zachodzi w środowisku wodnym. W przesuszonej skórze obserwuje się spadek metabolizmu, a w konsekwencji cały organ nie może prawidłowo odgrywać swojej roli.

W młodym i zdrowym organizmie kolagen podlega regularnej wymianie i systematycznej odbudowie. Już od 25 roku życia zaczyna się zmniejszać w organizmie poziom kolagenu. Po ukończeniu 40 roku życia proces ten zaczyna przyspieszać i utrata kolagenu wynosi od tego momentu około 1% rocznie. Po 60-70. r.ż. białko to przestaje być syntezowane przez organizm. Stan kolagenu wyznacza tym samym wiek biologiczny człowieka, co najłatwiej zaobserwować można na podstawie zmian wyglądu skóry. Spadek elastyczności skóry, zmarszczki oraz bruzdy, to wynik utraty kolagenu, który postępuje wraz z upływem czasu. Dodatkowo promieniowanie ultrafioletowe, wolne rodniki tlenowe i inne szkodliwe czynniki stymulują organizm ludzki do produkcji kolagenazy, enzymu degradującego kolagen.

Do tej pory opisano 29 typów kolagenu, które pomimo swojej budowy trójhelikalnej, różnią się strukturą przestrzenną oraz lokalizacją w organizmie. Świat nauki przede wszystkim interesuje się kolagenami typu fibrylarnego. W skład tej grupy wchodzą typy: I, II, III, V, XI, XXIV oraz XXVII, co stanowi około 90% wszystkich białek kolagenowych występujących w organizmach zwierzęcych. Skóra zbudowana jest przede wszystkim z kolagenu typu I i III, a ich agregacja nadaje elastyczność tkankom. U dorosłej osoby typ I stanowi 80-85% ogólnej ilości kolagenu występującego w skórze, natomiast typ III około 10-15%. Kolageny typu V i XI biorą udział w inicjacji fibrylogenezy kolagenu. Przy czym kolagen typu V występuje w skórze, kościach oraz rogówce, a kolagen typu XI zlokalizowany jest w chrząstce i w dyskach międzykręgowych. Kolagen typu V najczęściej występuje wraz z kolagenem typu I.

Kolagen ze względu na swoje właściwości znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz w suplementach diety. Ze względu na pochodzenie kolagen możemy podzielić na kolagen zwierzęcy oraz morski. Kolagen morski może być pozyskiwany z ryb lub ośmiornic, kałamarnic, czy też z meduz. W takim podziale kolagen będzie różnił się komplementarnością z kolagenem ludzkim, a także czystością samego surowca i końcowego produktu.

Odkryj naturalne piękno twojej skóry

Wypróbuj skuteczność owoców i kolagenu na własnej skórze.

Odkryj naturalne piękno twojej skóry

Wypróbuj skuteczność owoców i kolagenu na własnej skórze.

TheWitch

COSMETICS

Producent kosmetyków naturalnych.
Gdańsk | Polska

© 2023 The Witch Cosmetics

Social Media

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0